• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

DURAK KÖYÜ TARİHİ

DURAK KÖYÜ TARİHİ

Atalarımızın yaşadığı Toros dağları 15 ve 16. yüzyıllardında Teke Livası sınırları içindedir.

Teke Livası Tahrir ve Tapu defterinde Akdeniz bölgesi 13. yüzyıldan itibaren çoğunluğunu Üç Okların Türkmen toplulukları oluşturmuştur diye yazılıdır.

Ebu'l Fida (Mısır'da yetişen tarih ve coğrafya alimi) 1321 senesinde (721) Antalya ile Konya arasındaki dağlarda Türkmenlerin bulunduğunu zikreder.

Antalya ve çevresine gelenler Oğuzların Üç Oklar kolundandırlar. Üç Oklara bağlı bazı boy ve oymaklar 14 ve 15. yüzyıllarda bu bölgeye yerleşmişlerdir.

Teke yöresindeki Türkmenler, Oğuzların Üç Ok kolundan olup boyları kesin olarak belirlenememiştir. Yüreğirler ve İğdir boyundan olmaları muhtemeldir.

Yazıcı Oğlu Ali,(Selçukname-Oğuzname adlı eserin yazarı) Antalya'nın Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fetini anlatırken '' Ol memleketin sahraları bişeleri İğdir'den yörük evi ile dolu.'' demektedir. (İğdir, Oğuzların Üç Ok kolunun bir boyunun adı) Yazıcı Oğlu Ali Teke yöresinde İğdirler'in kalabalık bir halde yaşadıklarını yazmıştır.

Osmanlı Arşıvlerinde 1530 tarihli ve 166 numaralı Tapu Tahrir defterinde aşağıdaki bilgiler yer almaktadır. (Karye; köy)

Karye-i Bıçakcılar  hane:  5

Karye-i Senir        hane, 70

Cemaat-i Yörükhan-ı Gencek hane:29

Karye-i Yörükhan-ı Kızıldağ  hane:53

Karye-i Aburadi(İbradı) hane:67

Karye-i Balat hane:45

Karye-i Kirli hane:80

Karye-i Geydeş hane:69

Karye-i Ormana hane:117

Köyümüz Osmanlı kayıtlarında 1530 yılında Manavgat'a bağlı 80 haneli göçer bir yörük köyüdür.

1500-1600 yılları arasında atalarımız yerleşik hayata geçmemiştir.

1690 yılında Osmanlı Devleti konargöçer Türkmenleri yerleşik hayata geçirmek için bir yasa çıkardılar. Bu yasadan sonra konargöçer Türkmenleri yerleşik hayata geçmeye zorladılar.

Osmanlı arşivlerindeki bilgilerden anlaşıldığına göre atalarımız tahmini olarak 1730 yılından sonra yerleşik hayata  geçmişlerdir.

Köyümüz Osmanlı Devletinin son dönemine kadar Akseki kazası İbradı nahiyesine bağlı kalmıştır. Akseki ile ilgili araştırma kitaplarında; Akseki Türkmenlerinin coğunluğunun Avşar boyundan Yıldızhan soyundan olduğu bahsedilmektedir.

1871 tarihli Osmanlı Devleti kayıtlarında İbradı nahiyesinin 14 köyü vardır. Bu köyler; İbradı, Üzümdere, Unulla, Ormana, Başlar, Zilan, Larma(Kuyucak), Bodamya(Bademli), Kirli(Durak),Göynem, Derebucak, Gencek, Zekeriya, Dalayman'dır.

1873 tarihli Osmanlı Salnamesinde, Kirli Karyesi İbradı nahiyesine bağlı bir köydür.

1883 tarihli K0NYA VİLAYETİ SALNAMESİ

KAZA: AKSEKİ

NAHİYE:İBRADI

KARYE: KİRLİ

Hane:41

Nüfüs:259

Akseki'ye uzaklığı:13 saat (yürüme)

İbradı'ya uzaklığı: 12 saat (yürüme)

1912-1916 yılları arasında İbradı'ya bağlı 7 köy Derebucak, Göynem, Gencek, Kirli(Durak), Zekeriya,(Taşlıpınar) Yeniköy(uğurlu), İbradıdan ayrılarak Seydişehir'e bağlanmıştır.

Bu köylerin kesin olarak Seydişehir'e bağlanması 1916 yılında tamamlanmıştır.

1928-1935 yılları arasında nahiyemiz Çetmi (Akçabelen) olmuştur.1935 yılından sonra nahiyemiz Gencek olmuştur.

Osmanlılarda kirli ismi zenginliğin ifadesi olarak kullanılmıştır.(Eskiden insanlar birbirine sorarlardı:''Paran var mı?'' diye Büyüklük olmasın, gururlanmayalım diye param var denilmezdi.''Allah'a çok şükür elimizin kiri üç beş kuruşumuz var.'' denilirdi.

Köyümüzün Kirli adı zenginlik olarak kullanılmamaya başlanınca, köyümüzün aydınları, Bahattin Alııgüzel, Mehmet Akçay, İzzettin Alıcıgüzel, Ömer Lütfi Dursun, Osman Özkan ve muhtarımız Hasan Durmuş ''Kirli'' isminin değiştirilmesine karar vermişler. Köyümüzün girişindeki konaklama yeri olarak kullanılan hanlardan dolayı ''DURAK'' olmasını istemişler. Köy muhtarı Hasan Durmuş 1946 yılında Seydişehir Kaymakamlığına müracaat edrek köyümüzün adı ''DURAK KÖYÜ'' olarak değiştirilmiştir.

1968 yılında Derebucak, Tepearası, Durak, Huğlu, Gencek, Taşlıpınar, Akçabelen, Çamlık Seydişehirden ayrılarak Beyşehir'e bağlanmıştır.

Derebucak 1988 yılında ilçe olunca, Derebucak'a yakın köyler bu ilçeye bağlanmıştır.

 

 



576 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın